kaikki, kuten purjehdus on turhaa 5/7, Guldkruunan selällä suuronnettomuus?

Öröstä lähdimme auringonpaisteessa ja 10 m/s W-tuulessa kohti Kasnesiä, jossa pysähdyimme kahville, tankkaamaan ja täyttämääm makeavesitankin (250 l). Hieman Kasnesistä lähden jälkeen tuuli yltyi jälleen navakaksi ja alkoi sataa. Katsoimme paremmaksi laskea purjeet. Jungfrusundista suuntasimme rajuun vastatuuleen kohti Helsingholmia. Matka ei sujunut aivan ilman yllätyksiä.

fw katastrofi

Mikäli 250 litraa vettä olisi vyörynyt vapaana kajutaan lattialla, niin suuronnettomuus olisi ollut lähellä ja suuronnettomuustutkintalautakunta olisi kiskottu koloistaan päivänvaloon, luulisin. (Kaikki minua koskevat onnettomuudet ovat minulle itselleni suurtonnettomuuksia, joten käytän sitä sanaa.) Onneksi veneen pilssipumppu toimi ja säästyimme pahemmalta.

Veneen makeanveden pumppu käynnistyy alipaineesta. Kun hana avataan, putkistoon tulee alipaine ja pumppu käynnistyy. Kun vesiputki katkesi, pumppu luuli, että hana avattiin ja se pumppasi kaikki 250 litraa WC:n lattialle.

Olimme Helsingholm -nimisessä saaressa eikä veneessä ollut tippaakaan makeaa vettä jäljellä. Korppoosukuinen Mårten kävi kysymässä paikan isännältä, joka vastasi suunnilleen näin “Jaa-a vanligtvis får man inte färskvatten här, men du pratade svenska så får du ta tre hinkar.” Ehkä se oli vain pilaa, koska kaveri vaikutti muuten mukavalta ja suosittelen kyllä Helsingholmia, sen kahviota, saunaa ja aamutuoreita sämpylöitä, jotka emäntä leipoo.

Vene oli katsastettu keväällä Turussa vuokraveneeksi, joten aika yllättyneitä olimme putkirikosta ja puuttuvasta letkunkiristimestä.

Leave a comment

Your email address will not be published.

ten − 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.